Blog over glaswerkenBlog over glaswerken


Over ons

Blog over glaswerken

Hey, ik ben Jurgen. Ik heb in 2005 de zaak van mijn vader overgenomen. Het beroep van glazenmaker is sinds vorige generatie totaal anders geworden. Waar ze vroeger gewoon enkel of dubbel glas gingen plaatsen, moeten wij ons nu specialiseren in dubbel, driedubbel, inbraakpreventie, op maat of standaard afmetingen, en ga zo maar door. Daarnaast zijn wij echte ondernemers geworden en hebben heel wat administratie en wetgeving na te leven. Vandaar deze blog. Misschien kunnen we mekaar tips geven en dit mooie beroep met mekaar bespreken? Ikzelf geef al heel wat ervaringen mee. Ik wens jullie veel plezier bij het lezen!

Categorie├źn

Tags

[QAD] Glas plaatsen

Glas plaatsen: hoe gaat dat in zijn werk?

Bij de bouw van een huis of broodnodige renovatiewerken is het vaak nodig om op een bepaald moment glas te plaatsen. Een moeilijke evenwichtsoefening waar in de regel best een vakman voor wordt ingeschakeld. Ben je toch benieuwd naar hoe dat in zijn werk gaat? Dan leggen we dat even voor je uit. Door een paar basisprincipes in ere te houden is het zelfs mogelijk zelf glas te plaatsen. De gouden regel blijft echter: beter wat meer betalen voor een vakman, dan een flinke bloeding oplopen.

Enkele basics

Eerst en vooral is het belangrijk om te onthouden dat glas behoorlijk scherp is. Dat klinkt logisch, maar is desondanks iets dat heel wat mensen schijnen te vergeten. Een glasplaat moet je stevig vasthouden aan de randen. Als de plaat begint te schuiven kan deze snijwonden veroorzaken en dat is geen ideale situatie. Ten tweede begint glas plaatsen altijd met het verwijderen van de oude glasplaat. Draag goede handschoenen van dik leer om snijwonden te voorkomen. Verwijder eerst de grote stukken en doe hetzelfde met de latjes die het glas in de sponning vasthouden. Doe doe je door de kitrand los te snijden met een scherm stanleymes. Vanaf de kit los zit kan je met een scherp plamuurmes de latjes voorzichtig loswrikken en de restanten van het glas verwijderen. 

Meten is weten

Is al het glas uit de sponning? Dan maak je de sponning schoon en meet je het glas op. Belangrijk is om te meten aan de binnenzijde van de sponning en er rekening mee te houden dat een sponning vaak niet helemaal rechthoekig is. Dat betekent dat je het glas best een klein tikje kleiner houdt dan de opgemeten waarde. Bij enkel glas gaat het om zo'n 5 mm en bij dubbelglas om zo'n 7 mm. Er is bij het glas plaatsen een klein verschil tussen enkel en dubbel glas in die zin dat bij dubbelglas je nog schuimbandjes en blokjes moet gebruiken om het glas op te zetten. 

Het glas plaatsen

Plak bij dubbel glas de schuimbandjes aan de binnenkant van de sponning en natuurlijk ook aan de binnenkant van de latjes. Zet het glas op blokjes van kunststof en verdeel het glas over de sponning. Zet de glaslatjes tegen het glas en spijker ze vast met een, bij voorkeur, roestvast spijkertje. Zitten de latjes vast? Dan heb je aan de binnen- en buitenkant van de sponning zo'n 2 mm waar je kit in aanbrengt. Verwijder na het aanbrengen het te veel aan kit met een plamuurmes en je bent klaar! Belangrijk om te onthouden blijft wel dat glas zetten vakmanschap is. Te grote of moeilijk bereikbare locaties laat je best door een professional doen!

Voor meer informatie spreek met AS Glashandel.